MASTER LOCK POVIJEST

Master Lock kroz povijest

1919. godine, bravar i izumitelj Harry Soref dobio je ideju: ako su zbog veće otpornosti vrata sefova banaka i ratni brodovi napravljeni od višeslojnog lameliranog čelika, zašto se na isti način nebi napravili i lokoti?

U to vrijeme većina lokota je bila napravljena šuplje i vrlo jednostavno ih je bilo razbiti čekićem ili primjenom slične fizičke sile.

Originalna Harry-eva ideja je bila prodati ove poboljšane verzije lokota tvornicama alata. Međutim, broj dijelova lokota i proizvodni procesi potrebni za proizvodnju lokota zaprepastili su inžinjere, odvjetnike za patente i proizvođače te su odlučili ne podržati ga u proizvodnji ovog revolucionarnog proizvoda.

Njihovo odbijanje Harry je uzeo sa rezervom, čvrsto vjerujući da je lamelirani lokot superioran i da će ga biti moguće jednostavno proizvesti.  1921. godine, Harry je osnova Master Lock kompaniju uz financijsku pomoć dvojice prijatelja, P.E. Yolles-a i Sam Stahl-a. Do 1924. godine, izumio je i patentirao prve lamelirane lokote.

Prvi primjerci su proizvedeni u jednosobnom uredu manje komercijalne zgrade a proizvodni pogon se sastojao od bušilice, preše, brusilice i pet zaposlenika. Usprkos manjku novca, opremljenosti i veličini, proizvod kojeg je napravila ova malena kompanija bio je znatno bolji od svega ostalog na tržištu.

Ne samo što su lokoti bili izdržljiviji, nego su bili i znatno teži od ostalih. To se kasnije pokazalo kao velika neočekivana prednost jer je javnost percipirala teže lokote i sigurnijima. Napokon su došla i bolja vremena za Harry-a i njegovu Master Lock kompaniju. Ubrzo su zamjenili ured i trgovinu te iz jedne sobe prešli u napuštenu zgradu Pabst pivnice koja se tada u vrijeme prohibicije iznajmljivala.

Ironično, prohibicija ne da je imala veze sa proizvodnim procesom nego ga je i znatno unaprijedila zahvaljujući značajnim inicijalnim naruđbama. 1928. godine, 20. veljače kontejner sa 147,600 lokota isporučen je federalnim agentima u New York City. Lokoti su poslužili za zatvaranje subjekata koji su prekršili zakon prohibicije o prodaji i distribuciji alkoholnih pića.

Kvaliteta lokota bila je toliko dobra da je Master Lock uskoro počeo dobivati naruđbe i drugih federalnih agenata širom zemlje. Uz ovako širenje obima posla Master Lock je ubrzo dosegnuo status najvećeg svjetskog proizvođača lokota, te je taj status zadržao sve do današnjih dana.

1931. godine, Harry je primio i jedinu ikad dodjeljenu zlatnu medalju Udruženja majstora bravara Amerike za najznačajniji razvoj lokota u posljednjih 50 godina. Za godina rada u Master Lock-u Harry je postao i jedan od najpriznatijih svjetskih stručnjaka zanata. Njegove savjete za plan oslobađanja iz lisica na pozornici svojedobno je potražio i veliki Harry Houdini. U oba svjetska rata Harry Soref je služio kao stručnjak za sigurnost oružanih snaga a u Prvom svjetskom ratu izumio je i specijalne lokote za tenkove.

Krajem 1939. godine, Master Lock je preselio na današnju lokaciju sjedišta tvrtke u Milwaukee, Wisconsin te proizvodne pogone u 2600 N. 32nd Street.

Harry je nastavio smišljati nove i unapređivati stare lokote. Nakon godina promišljanja došao je na ideju poboljšanja jednog lokota na šifru koji je mučio zaposlenike i zbog kojeg je prijetilo čak i zatvaranje proizvodnog pogona.   Naručio je sastavljanje lokota unazad, suprotno uobičajenim metodama sastavaljanja.

Ova inovacija je omogućila jednostavnije sastavljanje lokota te je ujedno i značajno unaprijediila njegova svojstva. Harry je također prvi upotrijebio kugličasti lanac za privjesak za ključeve.

U ožujku 1957. godine, nakon kratke bolesti, Harry Soref je umro. Uspomena na njega ostati će u srcima obitelji, kolega i mnogobrojnih prijatelja. Mnogobrojni izumi koji su doprinjeli razvoju industrije ostati će spomenik na njegov kreativni genij.

Njegov dugogodišnji prijatelj i inicijalni investitor Sam Stahl nasljedio je Harry-evu predsjedničku funkciju i obnašao je do same smrti 1964. godine. U to vrijeme, nakon smrti trojice investitora, kompaniju je u potpunosti preuzela obitelj Soref. Šest godina kasnije Master Lock je postao podružnica Fortune Brands, poznatijih od prije kao American Brands. Danas, su dio Fortune Brands Home & Security.

Usprkos promjeni vlasništva, tvrtka i dalje nastavlja slijediti tradiciju proizvodnje inovativnih proizvoda i unapređivati proizvodne procese.